Parallelsessies op het Event Beheer de Toekomst 2023
Parallelsessies Beheer de Toekomst 2023
Er staan 6 parallelsessies op het programma voor in de middag. Deelnemers kunnen twee van de volgende parallelsessies bijwonen.
- Verschuift het beheer bij Low Code- en No Code-applicatieontwikkeling? – Sjon van Veen - Directie Vastgoedbeheer – Rijksvastgoedbedrijf - Ministerie van Binnenlandse Zaken
- Transparant over je algoritmes - Tom Moesker - ICTU
- Hoe draag jij bij aan Duurzaamheid in de IT? – Anne van Esch – Verdonck Klooster & Associates
- De kracht van Visueel Communiceren – Tim Wolkers – Jonge Honden
- Gebruikerservaringen in kaart brengen via eXperience Level Agreement (XLA) – Michiel Lansink - KPN
- Ook jouw cryptografie wordt gebroken, bereid je nu voor! – Anita Wehmann – Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in samenwerking met Germain van der Velden (IenW) en Oscar Koeroo (VWS)
Hieronder vind je meer details over de inhoud van de parallelsessies.
De ontwikkeling van No Code- en Low Code-apps is in volle gang bij de Rijksoverheid. Waarom kun je hier als beheerder het beste vanaf het begin bij betrokken zijn en wat is eigenlijk de invloed van Citizen Development? Over dit en meer hoor je tijdens deze sessie.
Binnen de Rijksoverheid zijn momenteel zo’n 80 tot 100 No Code-applicaties in gebruik. Anders dan bij High Code, en in mindere mate Low Code, gaat het om applicaties die je zonder kennis van code en veel sneller kunt ontwikkelen. Deze apps hebben standaard mogelijkheden, zoals drag-and-drop-achtige constructies.
Handige overheidsapps
Een mooi voorbeeld van No Code-software bij de Rijksoverheid is een interactieve app die in de coronatijd in twee weken is gemaakt om de levering van coronatests aan scholen te ondersteunen. En met de applicatie PRISMA kun je ‘met een druk op de knop’ zien wie binnen een departement bezig is met een vraag vanuit de Kamer.
Ook heel handig: de Rijks Event Manager. Hiermee heb je in real time inzicht in wie zich voor welke sessie op een evenement in- en uitgeschreven heeft. Dat scheelt secretaresses veel mails en werk in Excel en voorkomt fouten.
Beheerstaken en betrokkenheid
In deze sessie hoor je ook over de verschuiving van een deel van de beheerstaken naar de business door de opkomst van Citizen Development. De opdrachtgever werkt dan actief mee aan de ontwikkeling van een app. De kennis van de beheerder blijft echter nodig om bedrijven te kunnen vertellen wat er moet gebeuren. Hierbij komt ook het wijzigingsbeheer aan bod: hoe houden we grip?
Daarnaast kom je meer te weten over hoe betrokkenheid vanaf het begin van een app-ontwikkeling helpt bij een goede inbedding in de organisatie. En over het belang van multidisciplinaire teams, van begin tot eind – business, bouwers, modelleurs, beheerders en architecten dus. En hoe zit het eigenlijk met microservices, het ketenbeheer hierbij en hoe zorg je voor overzicht?
Achter de schermen
Voor of na de sessie nog brandende vragen over No Code-modelleren of aanverwante zaken? Of wil je kijken hoe het modelleren in zijn werk gaat? Kom naar de stand!
De spreker
Sjon van Veen is sectiehoofd ontwikkeling en infrastructuur bij het Rijksvastgoedbedrijf. Hij begon zijn carrière in de accountancy en werkte in verschillende rollen bij organisaties in binnen- en buitenland aan de verbinding tussen IT en Business. Verder komt zijn vrouw uit Mexico, heeft hij een leuke dochter van 8 jaar en is hij dol op Mexicaans eten.
Je kunt je inschrijven voor deze parallelsessie via de inschrijvingsmail die je ontvangt als je je op hebt gegeven als deelnemer voor het event.
Het nieuwe Algoritmeregister: transparant over je algoritmes
Sinds eind 2022 bestaat het Algoritmeregister van de Nederlandse overheid. Wat houdt dit in en waarom zou je als overheidsorganisatie je computeralgoritme erin zetten? Na deze sessie weet je waarom dat zo belangrijk is en ben je helemaal bijgepraat.
Overheidsorganisaties gebruiken steeds meer algoritmes, regels en instructies die computers volgen om grote hoeveelheden gegevens efficiënt te verwerken en betere inzichten te geven. Algoritmes moeten goed werken en goed worden gebruikt, want anders kunnen ze een negatieve impact hebben op de levens van mensen.
Impact op mensenlevens
Het bekendste voorbeeld hiervan is de toeslagenaffaire, waarbij de Belastingdienst algoritmes op een verkeerde manier inzette. De affaire is de directe aanleiding om het Algoritmeregister op te zetten.
De eerste 25 overheidsinstanties hebben al over de algoritmes die zij gebruiken gepubliceerd. Dat aantal groeit wekelijks. De bedoeling is dat 100 organisaties eind dit jaar er ten minste een algoritme in hebben gezet – overigens een fractie van het aantal organisaties en de hoeveelheid algoritmen die nu al gebruikt worden.
Vertrouwen van burgers
Nu is publicatie in het register nog vrijwillig, maar dat verandert in de toekomst. Vanuit de Europese Unie komt de AI Act in 2025, waar ook algoritmes onder vallen. Maar dat betekent niet dat je nu rustig achterover moet leunen: transparantie over je algoritmes betekent de burger goed bedienen en helpt het vertrouwen in jouw overheidsorganisatie goed te houden.
Een interessante kwestie die ook aan bod komt: Als het mis gaat, wie heeft dan de schuld: het algoritme, de leverancier of de beheerders die faalden met de kwaliteitsborging?
De spreker
Tom Moesker is projectmanager bij ICTU, een onafhankelijke stichting die die werkt aan een betere digitale overheid.
Heb je vragen? Of ben je er aan toe om zelf aan de slag te gaan met het Algoritmeregister? Kom naar de sessie en plan een aansluitsessie in met ICTU. Je wordt dan helemaal begeleid.
Je kunt je inschrijven voor deze parallelsessie via de inschrijvingsmail die je ontvangt als je je op hebt gegeven als deelnemer voor het event.
Hoe draag je bij aan duurzaamheid in de IT?
Duurzaamheid in de IT is op dit moment een veelbesproken onderwerp. Maar wat betekent het precies, heb je zelf ook een rol in het bereiken van de duurzaamheidsdoelen van je organisatie en wat kan je dan doen? In deze sessie kom je erachter.
Duurzaamheid in de IT gaat over klimaat en ook sociale zaken als gelijke betaling, integriteit, inclusiviteit en fatsoenlijk bestuur. In deze sessie gaan we kijken wat jij als beheerder kan bijdragen aan de duurzaamheidsdoelen van jouw organisatie. We zoomen daarbij in op milieu en klimaat.
Minder energie en water verbruiken zal hoogstwaarschijnlijk een van de doelen van jouw organisatie zijn. Datacenters hebben veel elektriciteit nodig en worden gekoeld met water –de rekenkracht van artificial intelligence bijvoorbeeld kost veel energie.
Energiezuinig inrichten en opslaan
Natuurlijk neem je als beheerder over het algemeen geen besluiten, maar heb je wel vaak discussies met je opdrachtgevers en gebruikers over de vormgeving, inrichting of beheer van je software- of IT-landschap. Hoe kun je dit zo efficiënt mogelijk te doen zodat je zo min mogelijk energie verbruikt? Dataverwerkende processen zo vormgeven of software zo programmeren dat er minder rekenkracht voor nodig is bijvoorbeeld.
Ook kan je kijken naar de opslag: hoeveel sla je op en waar precies? Dichtbij of aan de andere kant van de oceaan, in de cloud of op je eigen server? Hierbij geldt dat er niet een manier de beste is; het is van allerlei aspecten afhankelijk.
Lastige afwegingen
Data en digitalisering belasten dus het milieu, maar aan de andere kant heb je data en digitalisering nodig om de duurzaamheidsdoelen te halen. Technologie is namelijk vaak een deel van de oplossing, denk aan windmolens of laadpalen.
In de sessie komt ook aan bod dat duurzaamheidskeuzes win-win kunnen zijn (minder energie betekent minder kosten), maar dat je soms ook lastige afwegingen moet maken. Richt je een applicatie bijvoorbeeld meer standaard in, waardoor het beheer makkelijker en daardoor energiezuiniger is, maar de gebruikers wel net even anders moeten werken? Hoe kies je de balans die voor alle partijen acceptabel is?
De spreker
Anne van Esch is partner bij VKA (onderdeel van Highberg) en heeft ruim 15 jaar ervaring in goverance van data en digitalisering in de publieke sector. Ze ziet de juiste inzet van data en digitalisering als noodzaak om bij te dragen aan de maatschappelijke opgaven, ook op het gebied van duurzaamheid. Ook in haar vrije tijd probeert ze de ultieme balans te vinden tussen de hectische logistiek van haar gezin en het minimaliseren van de negatieve impact op de wereld.
Je kunt je inschrijven voor deze parallelsessie via de inschrijvingsmail die je ontvangt als je je op hebt gegeven als deelnemer voor het event.
Visueel communiceren voor beheerders
We zijn erg gewend om informatie op te schrijven of te vertellen. Terwijl de boodschap misschien wel duidelijker overkomt met beeldtaal. Maar hoe dan? Dat is vaak eenvoudiger dan je misschien denkt. Laat je in deze sessie de drempel over brengen.
Uit verschillende studies blijkt dat als je informatie op verschillende manieren gecombineerd overbrengt dit vaak het beste werkt. Niet alleen tekst of niet alleen een mondelinge presentatie, maar ook met afbeeldingen. Soms als vervanging, meestal als toevoeging.
Makkelijker te begrijpen
Visuele communicatie kan helpen met informatie overbrengen, verbanden leggen, complexe problemen ordenen, ideeën genereren en informatie beter onthouden. Ook kan beeldtaal miscommunicatie voorkomen, iets wat steeds meer bekend wordt.
Zo gebruiken de overheid en andere organisaties meer beeldtaal in de communicatie met burgers en klanten dan vroeger, al zou het nog meer kunnen. Bijvoorbeeld door icoontjes aan brieven toe te voegen. Dat kan mensen die laaggeletterd zijn helpen, maar eigenlijk is het voor iedereen makkelijker te begrijpen.
Visuele alfabet
‘Ik kan niet tekenen’, zeggen mensen al snel. Terwijl in beeldtaal communiceren niet betekent dat je een kunstwerk moet maken – een paar icoontjes kunnen al helpen. Iedereen is min of meer opgegroeid met tekenen en de trainer probeert dit weer een beetje naar boven te halen.
In deze sessie krijg je de beginselen van het visueel communiceren: het visuele alfabet en hoe je complexe structuren en vormen kunt versimpelen. Je gaat lekker analoog aan de slag met papier, stiften en potloden. Na afloop zul je makkelijker even wat gaan uittekenen. Je gaat naar huis met inspiratie en een handige tips en trickssheet.
De spreker
Tim Wolkers is adviseur en ontwerper bij Jonge Honden, een adviesbureau gerund door jonge academici. Hij studeerde Industrieel Ontwerpen en Strategic Product Design. In zijn werk maakt hij graag complexe onderwerpen grijpbaar door constructieve vragen te stellen en te visualiseren. Sinds kort draagt hij altijd een klein boekje en pen in zijn achterzak om mooie of eigenaardige momentjes vast te leggen door middel van een tekeningetje.
Je kunt je inschrijven voor deze parallelsessie via de inschrijvingsmail die je ontvangt als je je op hebt gegeven als deelnemer voor het event.
Met eXperience Level Agreement (XLA) gebruikerservaringen meten
De tevredenheid van gebruikers over IT-middelen wordt steeds belangrijker door de krapte op de arbeidsmarkt. In deze sessie hoor je hoe XLA (eXperience Level Agreement) een goed beeld van deze ervaringen geeft en ze kan helpen verbeteren.
Wat vinden de gebruikers van de IT-producten en -diensten, waar hebben ze precies behoefte aan? Of ze nou je collega’s, medewerkers van andere overheidsinstanties, burgers of consumenten zijn, gebruikersgemak en klanttevredenheid spelen een steeds grotere rol.
Helemaal nu bedrijven en organisaties graag hun medewerkers tevreden houden, want zo makkelijk is het niet om human capital te vinden en te behouden. Medewerkers van IT-afdelingen worden daarom steeds meer in staat gesteld om te werken waar en hoe ze willen. Met plezier en zonder ergernissen dus.
Gevoel tastbaar maken
Een handig middel om de gebruikers- of klantervaring te meten is XLA (eXperience Level Agreement), een overeenkomst om op afgesproken momenten te evalueren hoe tevreden de gebruikers zijn. Dit gaat verder dan cijfertjes: je maakt het gevoel van gebruikers tastbaar. Niet door alleen feedback op te halen, de gebruikers krijgen ook te horen wat hiermee gebeurt.
In Nederland wordt veel met XLA gewerkt, maar er bestaan ook andere, vergelijkbare methoden. Toch richten IT-organisaties zich nog grotendeels op SLA’s (Service Level Agreements), terwijl XLA een belangrijke aanvulling hierop is.
Contextafhankelijk
In deze sessie leer je ook meer over hoe ervaringen van gebruikers werken. Afhankelijk van de context zijn ze in ieder geval en het is belangrijk om daar rekening mee te houden: iemand die verdwaald is in de woestijn vindt een modderig glas water al heerlijk, maar als je op een terrasje zit laat je dat liever staan.
Bij het meten van ervaringen is het goed om de doelstelling van je afdeling voor ogen te houden. Maar ook het gesprek aan te gaan met andere afdelingen over hun ideale situatie. En in gedachten te houden: ook kleine verbeteringen kunnen veel impact hebben.
De spreker
Michiel Lansink is manager klantreis XLA bij KPN, waar hij sinds 2008 werkt. Hij studeerde commerciële chemie en toegepaste communicatiewetenschappen, bouwde een auto op zonne-energie en deed mee aan de Solar Challenge in Australië – met in dit alles klanten als rode draad.
Je kunt je inschrijven voor deze parallelsessie via de inschrijvingsmail die je ontvangt als je je op hebt gegeven als deelnemer voor het event.
Ook jouw cryptografie wordt gebroken, bereid je nu voor!
Cryptografie beveiligt veel digitale informatie. Met de komst van een krachtige quantumcomputer zal veel van de nu gebruikte cryptografie zijn beveiligingswaarde verliezen: de cryptografie zal worden gebroken. In deze sessie hoor je over deze nieuwe technologie, de consequenties en hoe ook jij je hierop voor kunt bereiden.
Het versleutelen van informatie, met behulp van cryptografie, is inmiddels onmisbaar in ons dagelijks leven. Dankzij deze technologie kunnen we veilig pinnen, internetbankieren, wachtwoorden opslaan, verkeerslichten aansturen en bedrijfsgeheimen beschermen. Cryptografie is al eeuwen oud: ook de Romeinen maakten gebruik van het principe om vertrouwelijk berichten te versturen.
Quantumdreiging
Cryptografie kan natuurlijk ook ontcijferd, gekraakt of gebroken worden en in deze sessie leer je meer over deze ontwikkelingen. Onze huidige cryptografie is veilig omdat de wiskundige problemen waarop deze is gebaseerd, niet te ontsleutelen zijn met normale computertechnologie. Omdat quantumcomputers op een fundamenteel andere wijze werken, zullen deze wel in staat zijn om de cryptografie te breken. Hoewel de huidige quantumcomputers nog niet krachtig genoeg zijn, denken experts dat ze vanaf 2030 de meeste huidige cryptografie zullen kunnen breken.
De ontwikkeling van quantumtechnologie heeft dus grote consequenties voor overheden en bedrijven. Denk aan systemen die internetbankieren of industriële processen mogelijk maken of een waterkering of brug aansturen, waar vervolgens criminelen of vijandige statelijke actoren in kunnen breken.
Op tijd beginnen
Tijdens deze sessie hoor je ook welke voorbereidingen je nu al kunt treffen. Het nieuwe ondersteuningsprogramma van de Rijksoverheid, Quantumveilige cryptografie Rijk (QvC Rijk), helpt hierbij. In de eerste plaats met bewustwording en kennis. In de tweede plaats: door richting te geven aan de te zetten stappen en daar hulpmiddelen voor te bieden. Ten slotte: hoe zorg je voor de migratie naar een quantumveilige situatie? Door nu al te beginnen met de voorbereidingen, kun je op tijd de risico’s voor jouw cryptografie verkleinen.
De sprekers
Anita Wehmann is senior beleidsadviseur op het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en zette het programma QvC Rijk op, een interdepartementaal samenwerkingsproject. Ze is gespecialiseerd in cybersecurity en integrale beveiliging en werkt al 37 jaar voor de Rijksoverheid.
Germain van der Velden werkt als IT-adviseur op het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. In zijn dagelijks werk houdt hij zich bezig met onderwerpen als IT-strategie en cybersecurity en met technologieën als quantum, post-quantum cryptografie en kunstmatige intelligentie. Hij zit ook in het QvC Rijk-team.
Oscar Koeroo is de Chief Information Security Officer (CISO) Concern van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Daar is hij verantwoordelijk voor de informatiebeveiligingsstrategie. Eerder werkte hij onder andere bij KPN en Nikhef, het Nationaal instituut voor subatomaire fysica. Ook hij zit in het QvC Rijk-team.
Je kunt je inschrijven voor deze parallelsessie via de inschrijvingsmail die je ontvangt als je je op hebt gegeven als deelnemer voor het event.