Parallelsessies op het Event Beheer de Toekomst 2022
Er staan 6 parallelsessies op het programma voor in de middag. Je kunt je inschrijven voor deze parallelsessie via de inschrijvingsmail die je ontvangt als je je op hebt gegeven als deelnemer voor het event.
- ‘Duurzaam in verbinding’ door Peter Ardesch, partner en trainer van Stichting Communicatie.
- 'Security uitdagingen' door Marcel de Graaf, ketenregisseur Cyber Security en Privacy bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
- ‘Design thinking’ door Peet Sneekes, Senior Consultant - Digital Business and Innovation bij Quint.
- ‘Testautomatisering in de Agile transformatie’ door Machiel van der Bijl, medeoprichter van Axini.
- ‘Machine learning: schaalbaar van idee tot dienst’ door Ruud van den Dries, verkeerskundige bij NOVA/NDW.
- ‘Digitaliseren van goederen, vervoer en logistiek’ door Sjoerd Boot, Projectmanager Basis Datadelen Infrastructuur bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
Hieronder vind je meer details over de inhoud van de parallelsessies.
‘Duurzaam in verbinding’
Effectiever communiceren met collega’s en klanten
“Nu kan ik alweer niet inloggen!” “Gisteren liep dat programma ook al vast!” “Is overstappen op die nieuwe software nou echt nodig? Het oude systeem werkt toch prima?!”
Denk je ook wel eens dat je collega’s en klanten aan een woord genoeg hebben, terwijl het vervolgens in de praktijk toch mis blijkt te gaan omdat je iets voor de ander hebt ingevuld? Als IT-beheerder los je voortdurend problemen op, maar ontvang je ook wel eens telefoontjes of mailtjes van geïrriteerde of zelfs boze medewerkers. Natuurlijk wil je de relatie met je collega’s en klanten graag goed houden, maar je wil ook niet enkel brandjes blussen en soms moet je ook slecht nieuws brengen. Hoe ga je nou het beste om met zulke lastige situaties? In deze parallelsessie krijg je praktische tips en tools voor zowel mondelinge als schriftelijke communicatie.
De ‘natuurlijke’ manier waarop mensen communiceren blijkt niet altijd even effectief te zijn: vaak luisteren we slecht naar elkaar, doen we automatisch allerlei aannames en denken we wel te begrijpen wat de ander nodig heeft. Als IT-beheerders proberen we vaak door middel van onze inhoudelijke kennis en deskundigheid met oplossingen te komen, terwijl het soms beter is om eerst een paar goede vragen te stellen. Precies zoals een huisarts dat ook doet.
Tussen de regels door luisteren
De zogenoemde Socrates-aanpak, gebaseerd op het gedachtegoed van de Griekse filosoof, biedt een manier van communiceren die vaak beter werkt. Hierbij hou je je eigen mening voor je, ga je niet direct in de verdediging en voorkom je misverstanden. In deze parallelsessie leer je om wat meer tussen de regels door te luisteren of te lezen: wat is de vraag achter de vraag? Je herkent verborgen boodschappen en negatieve emoties beter, manipulatief gedrag bijvoorbeeld. En je weet beter hoe jij de regie in handen houdt en de juiste toon gebruikt tijdens een gesprek of een mailwisseling.
Een aantal simpele interviewtechnieken brengen de frustraties boven water. Zo kun je achterhalen waar iemands weerstand vandaan komt, want de oorzaken liggen vaak dieper. Wanneer die emoties een plek hebben gekregen, kun je verder gaan met een rationeel gesprek. Tijdens de parallelsessie is het mogelijk om situaties uit je praktijk in te brengen om te bespreken. Na afloop loop je naar buiten met een aantal concrete vaardigheden en inzichten die je meteen de volgende dag in de gesprekken met je collega’s kan toepassen.
Peter Ardesch is partner en trainer van Stichting Communicatie. Hij heeft meer dan vijftien jaar ervaring in het geven van trainingen in communicatie, adviseren en beïnvloeden, onder andere bij lokale en landelijke overheidsinstanties.
Stichting Communicatie geeft trainingen en biedt coaching, assessments en organisatieontwikkeling aan bedrijven en organisaties en doet dat al sinds 1974. Het multidisciplinaire team werkt met een aantal zelfontwikkelde, praktijkgerichte methoden en gesprekstechnieken. Hiermee helpt de stichting medewerkers effectiever te werken, zich persoonlijk te ontwikkelen en zo het beste uit zichzelf te halen.
Je kunt je inschrijven voor deze parallelsessie via de inschrijvingsmail die je ontvangt als je je op hebt gegeven als deelnemer voor het event.
‘Security uitdagingen’
Is jouw team bewust van de risico’s tegen aanvallen van hackers? In deze sessie praat Marcel de Graaf je bij over de risico’s van hacken.
Hoe wapenen we ons tegen aanvallen van hackers?
Als ambtenaren bij de overheid zitten we comfortabel in ons ‘veilige kasteel’. Gelukkig maar dat er poortwachters op de uitkijk staan: we hebben algemene beveiligingsmaatregelen genomen tegen cyberaanvallen en krijgen ook hulp bij die verdediging. Maar is dat wel genoeg? Wat zijn onze kroonjuwelen eigenlijk en waar liggen ze? En wie zijn die hackers precies en hoe zouden ze aan kunnen vallen?
In deze interactieve parallelsessie praat Marcel de Graaf je bij over cyberaanvallen door statelijke actoren. Hij vindt dat niet alleen instanties als de AIVD, de NCTV en het NCSC op de hoogte moet zijn van de risico’s, maar wij als functioneel beheerders ook. Want net als met oorlogen in de fysieke wereld is goed kloppende informatie essentieel: als je weet wie de aanvallers zijn en welke wapens ze gebruiken, dan ben je goed voorbereid en kun je je beter verdedigen.
Niet of maar wanneer
We horen over de redenen dat de Rijksoverheid aangevallen wordt en welke staten het vooral op ons gemunt hebben. Over de basisbeveiligingniveaus van de overheid, hoe we ons steeds beter proberen te beschermen met behulp van artificial intelligence, machine learning en kwantum computing, maar dat hackers diezelfde technieken ook tegen ons gebruiken.
In de afgelopen jaren hebben verschillende Nederlandse gemeenten last gehad van ransomware. Deze schadelijke software komt meestal via phishing binnen en gijzelt computers en bestanden met als doel geld of informatie te krijgen. De Rijksoverheid heeft hier tot nu toe geen last van gehad, maar in feite is het niet de vraag of het een keer misgaat, maar wanneer.
Bewust van de risico’s
Er wordt al veel gedaan om cyberaanvallen te voorkomen, maar er is nog veel te doen en daarvoor zijn de juiste mensen en genoeg financiering nodig. Hierbij helpt het als wij en ook onze collega’s goed op de hoogte zijn van de gevaren en de juiste acties ondernemen. Dus zorgen voor goede backups, de laatste beveiligingsupdates, de laatste versies van software en niet meer slordig omgaan met onze wachtwoorden.
Is de overheid volgens jou op de goede weg, ben jij en je team je al genoeg bewust van alle risico’s en hier goed op voorbereid?
Marcel de Graaf is ketenregisseur Cyber Security en Privacy bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Hij omschrijft zichzelf als ‘een informatiebeveiliger in hart en nieren die altijd op zoek is naar veilige en werkbare oplossingen’. Het credo binnen zijn team is dan ook: ‘Eenvoudig veiliger’.
Je kunt je inschrijven voor deze parallelsessie via de inschrijvingsmail die je ontvangt als je je op hebt gegeven als deelnemer voor het event.
‘Design thinking’
Vraagstukken klein maken en oplossen
Design Thinking is een methode afkomstig uit de designwereld die helpt om problemen of vraagstukken klein te maken en op te lossen. De grootte van het probleem en het thema maakt hierbij niet uit. Deze parallelsessie kan helpen als kennismaking met een creatief proces, zoals het bepalen van een nieuwe strategie, beantwoorden van innovatievraagstukken, het ontwerpen en verbeteren van producten en diensten.
Aan de hand van een tot de verbeeldingsprekende fictieve casus doorloop je met een groepje de zeven stappen van Design Thinking en leer je welke tools en houding hierbij helpen. De eerste stap is ervoor zorgen dat je de vraag of kwestie begrijpt. Misschien wil je burgers beter informeren over wat ze kunnen doen bij een noodgeval, of ervoor zorgen dat de juiste mensen een woning krijgen toegewezen.
Vervolgens ga je met burgers, eindgebruikers of mensen die betrokken zijn bij het resultaat praten: wat willen ze, wat is belangrijk? Dan kies je waar je je precies op wil gaan richten. Die focus is belangrijk, want alles oplossen is vaak niet haalbaar. Dus kun je kijken wat de meeste prioriteit heeft op basis van wat je tijdens de interviews heb gehoord.
Beeldend en toegankelijk
Hierna is het tijd om ideeën te verzinnen, de oplossingen voor het vraagstuk. Daar maak je een prototype van, bijvoorbeeld een presentatie, filmpje of gewoon een schets. In ieder geval iets wat je kunt laten zien, waardoor een multidisciplinair team kan meedenken, niet enkel de specialisten. Dan test je het idee: je vraagt de doelgroep wat ze ervan vinden. Ten slotte ga je reflecteren: is de oplossing zo goed of kun je beter alle stappen nogmaals doorlopen en een aantal aanpassingen doen? Zo wordt de oplossing steeds beter en concreter.
Na afloop van deze parallelsessie heb je heel wat soft en hard skills geoefend – van besluiten nemen tot samenwerken en visueel verhalen vertellen. Ook heb je een goed beeld van wat Design Thinking is, waarvoor je deze methode kunt gebruiken en hoe je dat in de praktijk het beste doet. En dan zul je merken dat hoe vaker je Design Thinking toepast, hoe makkelijker deze methode wordt, hoe meer lol je erin krijgt en hoe beter de resultaten zijn.
Peet Sneekes is consultant bij Quint. Hij richt zich op onderwerpen als innovatie, design, ethiek en duurzaamheid.
Quint is een internationaal advies-, opleidings- en technologiebedrijf, vooral op het gebied van digitale transformaties en ICT. De medewerkers houden van complexe problemen en maken graag impact bij organisaties waar verandering en innovatie niet vanzelfsprekend is. Quint doet graag projecten waar agile, sourcing, data, artificial intelligence en strategie samenkomen.
Lijkt je deze methode ook nuttig en wil je er graag meer over weten? Je kunt je inschrijven voor deze parallelsessie via de inschrijvingsmail die je ontvangt als je je op hebt gegeven als deelnemer voor het event.
‘Testautomatisering in de Agile transformatie’
Fouten voorkomen door testautomatisering
Testautomatisering heeft de laatste jaren een flinke vlucht genomen. In deze presentatie praat Machiel van der Bijl je bij over de redenen daarachter. Je hoort meer over de verschillende soorten agile projectmethoden en de testautomatisering die hiervoor nodig is. Hoe pas je testautomatisering goed toe zodat je op het juiste moment naar productie kan? Of hoe kun je, zoals de vooruitlopende bedrijven dat doen, de systemen ook direct in productie zetten?
Inmiddels hebben veel organisaties en bedrijven de agile transformatie omarmd in projectmanagement en werken met aanpakken als het Scaled Agile Framework, Scrum, Lean of XP. Agile projecten zijn ‘wendbaar’, niet in beton gegoten, de opdrachtgever kan na elke ‘sprint’ bijsturen. Het tegenovergestelde is de zogenoemde watervalmethode die uit verschillende afzonderlijke fasen bestaat.
Veel meer tests nodig
Bij agile werken hebben we onze projecten opgeknipt in stukjes of ‘sprints’. Het Scaled Agile Framework werkt bijvoorbeeld met increments van 3 maanden die weer opgedeeld zijn in sprints van 2 of 4 weken. Na elke periode kunnen we onze klant wat concreets laten zien en kan de klant feedback leveren. Zo kun je er eerder achter komen dat er fouten in een systeem zitten en kan miscommunicatie tussen inhoudelijke experts en de softwareontwikkelaars sneller aan het licht komen. Maar het betekent wel dat er veel meer tests nodig zijn, namelijk na iedere sprint.
Nog niet zo lang geleden gebeurden al die tests handmatig: achter de computer zitten en alles uitproberen om te kijken of het aan de verwachtingen voldoet. Nu testen vaker nodig zijn, is dit een erg arbeidsintensieve taak geworden: je hebt veel testers nodig, terwijl de arbeidsmarkt krap is en het niet altijd het leukste werk is.
Tijdens de parallelsessie hoor je meer over de voordelen van testautomatisering. Zo kun je het testen versnellen, vaker en efficiënter testen. Testautomatisering vindt namelijk continu plaats en anders dan bij handmatig testen merk je direct als er ergens een fout zit. We horen ook over test-concepten, waarmee je fouten vroegtijdig kunt opsporen of zelfs voorkomen, zoals TDD (test driven development), BDD (behavior driven development), MBT (Model Based Testing), scripting, geautomatiseerde integratie, systeem en acceptatietesten.
Machiel van der Bijl is CEO en medeoprichter van softwarebedrijf Axini. Hij heeft een MSc en een PhD van de Universiteit Twente in de informatica.
Axini maakt een platform dat verificatie en validatie optimaliseert en automatiseert. Het bedrijf is gespecialiseerd in model-gebaseerd werken en testen. Axini is in 2007 opgericht uit onvrede over de verspilling in het software-ontwikkelproces (ruim 30 % - 60 % van de kosten en doorlooptijd ging verloren aan testen en het oplossen van fouten).
Werk jij al met een agile-aanpak en testautomatisering of zou je dat willen gaan doen? Schrijf je in voor deze parallelsessie en hoor meer over de voordelen. Je kunt je inschrijven voor deze parallelsessie via de inschrijvingsmail die je ontvangt als je je op hebt gegeven als deelnemer voor het event.
‘Machine learning: schaalbaar van idee tot dienst’
Een blik op de toekomst van machine learning
Machine learning is een krachtige techniek met veel mogelijkheden. Maar er zijn ook diverse uitdagingen die vragen om een ander proces voor het beheer. In deze parallelsessie krijg je een kijkje in de keuken van het Nationaal Dataportaal Wegverkeer (NDW), waar een nieuwe methode wordt ontwikkeld en toegepast om complexe projecten te structureren en machine learning beheersbaar te gebruiken.
De data engineers, data scientists en ontwikkelteams van het NDW ontwikkelen veel nieuwe diensten en tools voor de partners van de organisatie (Rijkswaterstaat, de provincies, Metropoolregio Rotterdam Den Haag, Vervoerregio Amsterdam en vier grote gemeenten). Die hebben vervolgens vaak behoefte aan opschaling voor grootschalig gebruik in de cloud, maar dat is in de praktijk lastig. Het opschalen van een lokaal, op een laptop, ontwikkelde oplossing naar een schaalbare omgeving voor veelvoudig gebruik en eenvoudig beheer is niet eenvoudig. Deze transitie kost iedere keer veel tijd en moeite doordat het niet één op één over te zetten is.
Grote hoeveelheid data
Om dit proces efficiënter en beter beheersbaar te maken is het NDW in 2021 begonnen een Machine Learning Operations (MLOps) platform in te richten. Hierbij hoeven de data niet langer lokaal gedownload te worden om er mee te werken, waardoor de schaalbaarheid enorm toeneemt. Het platform heeft een uniforme ontwikkelomgeving en kan machine learning toepassen.
Tijdens deze paralelsessie krijg je te horen hoe dit platform inmiddels diverse processen efficiënter heeft gemaakt en de doorlooptijd sterk heeft verkort. Zo worden complexe berekeningen voor periodieke rapportages, over bijvoorbeeld de verkeersprestatie van een weg, niet meer lokaal maar in de cloud gemaakt. Hierdoor hoeft een proces niet meer stil te vallen als iemand op vakantie is. Het meest tastbare resultaat tot nu toe is de website kaart.a12slimreizen.nl, waar de verwachte verkeersdrukte op de huidige en volgende dag op de A12 bij Arnhem te zien is.
Het NDW is ondertussen nog volop aan het onderzoeken en leren hoe deze methode structureel toe te passen, wat voor medewerkers hierbij nodig zijn en natuurlijk hoe het zit met de kosten. Na afloop van deze parallelsessie weet je meer over wat een Machine Learning Operations platform inhoudt en wat de voordelen zijn op de lange termijn, ook voor ons als functioneel beheerders.
Ruud van den Dries is Senior Product Owner/ Epic Owner bij het Nationaal Dataportaal Wegverkeer (NDW) en heeft als specialisme machine learning. Het is zijn taak om de wensen, behoeftes en ideeën van de partners van NDW te vertalen naar concrete oplossingen die de ontwikkelaars kunnen realiseren.
Het Nationaal Dataportaal Wegverkeer is het dataportaal voor gegevens over de doorstroming op de Nederlandse wegen, zowel auto- als fietsverkeer. Naast data-inwinning en -opslag ontwikkelt het NDW ook informatie en tools op basis van de beschikbare data.
Ook zin om je blikveld te verbreden en om te horen wat er allemaal mogelijk is met machine learning? Schrijf je dan in voor deze parallelsessie. Je kunt je inschrijven voor deze parallelsessie via de inschrijvingsmail die je ontvangt als je je op hebt gegeven als deelnemer voor het event.
‘Digitaliseren van goederen, vervoer en logistiek’
Decentraal data delen: heel anders werken
Het hele IT-landschap gaat in de komende jaren ingrijpend veranderen. We gaan namelijk steeds meer naar een decentrale manier van werken: de data raadplegen bij de bron. In de komende jaren krijgen wij hier als functioneel beheerder allemaal te maken. Het vergt een hele andere kijk op ons werk, want we gaan geen centrale systemen meer bijhouden, maar weken met decentrale koppelingen. Deze parallelsessie biedt je een sneak-preview van wat er de komende jaren in het domein van goederenvervoer en logistiek gaat veranderen.
Data zal dus niet langer naar een centraal systeem worden gestuurd en daar worden opgeslagen. Alle systemen en platformen van overheden en bedrijven zullen met elkaar verbonden worden. Via een afsprakenstelsel, waarin je regelt wie welke data mag raadplegen. Dat is veiliger en beter voor de privacy, we hoeven minder bang te zijn dat de gegevens overal terecht kunnen komen. Het is bovendien goedkoper en ook transparanter, want de data zijn zo beter toegankelijk en beschikbaar.
Deze nieuwe manier van werken komt naderbij, want de Europese datastrategie gaat in de komende jaren uitgerold worden met als doel om de uitwisseling van data tussen bedrijven en overheden in alle sectoren te vergemakkelijken. Processen in alle sectoren, van goederenverkeer tot de bouw, kunnen zo efficiënter georganiseerd worden, wat uiteindelijk de concurrentiepositie van Nederland en de Europese Unie verbetert.
Meest optimale, actuele adviezen
Die fundamentele verandering gaan we overal zien. Zo wordt het al toegepast bij een website en app als OV9292. Alle informatie die beschikbaar is vanuit verschillende databronnen (zoals OV-dienstverleners) wordt via slimme software gecombineerd in het beste en meest actuele reisadvies. Andere voorbeelden zijn navigatie-apps of systemen die in de logistiek gebruikt worden voor het meest optimale transportadvies van A naar B.
In deze parallelsessie zal Sjoerd Boot concreet ingaan op een voorbeeld waar hij zelf bij betrokken is en wat richting implementatie aan het gaan is. Namelijk de inrichting van een Basis Data Infrastructuur voor goederenvervoer en logistiek. Hiermee wil het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat voor 2030 volledige digitalisering van multimodaal goederenvervoer realiseren.
Sjoerd Boot is projectmanager Basis Data Infrastructuur in het Programmateam Goederenvervoer en Digitaal Transport van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Hij is verantwoordelijk voor de realisatie van de Basis Data Infrastructuur (BDI) in Nederland, als onderdeel van de Digitale Transport Strategie.
Wil jij weten hoe jouw werk er over 5 jaar uit zou kunnen komen te zien? Schrijf je dan in voor deze parallelsessie. Je kunt je inschrijven voor deze parallelsessie via de inschrijvingsmail die je ontvangt als je je op hebt gegeven als deelnemer voor het event.