Programma Beheer de Toekomst event 2023

Programma Beheer de Toekomst 2023

Op donderdag 28 september 2023 vindt voor de vierde keer het event ‘Beheer de Toekomst’ plaats voor IT-beheerders bij de (semi)overheid. Locatie is dit jaar het Museon-Omniversum in Den Haag.

Kennis opdoen, kennis delen en kennismaken

Beheer de Toekomst is voor IT-beheerders die werkzaam zijn bij de Nederlandse (semi)overheid.  Met dit jaar als thema: Beheer Bewust, Bewust Beheer.

Blijf je graag op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van functioneel beheer van applicaties en systemen? Vind je het leuk om nieuwe dingen te leren over je vakgebied, inspiratie op te doen en andere collega-beheerders te ontmoeten? Meld je dan aan voor het jaarlijkse event van Beheer De Toekomst!

Kom luisteren naar de inspirerende keynotes, doe mee aan het interactief intermezzo en verbreed je horizon tijdens de parallelsessies. Je komt meer te weten over interessante innovaties en ontwikkelingen binnen het vakgebied waar je in je dagelijkse werkzaamheden mee aan de slag kunt. 

Ken je collega’s die ook aan het Beheer de Toekomst event wil deelnemen? Dan staat het je vrij hen ook uit te nodigen. Wees er snel bij want we hebben plek voor maximaal 120 deelnemers.

De enige voorwaarde die we stellen is dat je werkzaam bent bij de (semi)overheid. Dat checken we aan de hand van je mailadres, dus als je inschrijft, gebruik je overheidsmailadres.

Behoor je tot de doelgroep en wil je je al aanmelden? Dat kan door een mail te sturen naar beheerdetoekomst@minienw.nl. En block je agenda vast voor die dag.

Programma

Dagvoorzitter: Desiree Hoving

09.30 - 10.00

Inloop met koffie en iets lekkers

10.00 - 10.15

Openingswoord

10.15 - 11.00

Keynote 1 – Meryem El Bouyahyaoui - Directeur Informatiemanagement/CIO bij CIBG

11.00 - 11.25

Thee / koffie

11.25 - 12.00

Interactief intermezzo – stellingen over het thema ‘Beheer Bewust, Bewust Beheer’

12.00 - 13.00

Lunch

13.00 - 13.50

Parallelsessies ronde 1 (6 parallelsessies)

13.50 - 14.00

Wissel

14.00 - 14.50

Parallelsessies ronde 2 (6 parallelsessies)

14.50 - 15.15

Thee / koffie

15.15 - 16.00

Keynote 2 - Ruben Terlou - presentator, documentairemaker, fotograaf en arts

16.00 - 16.10

Wrap up - Afsluiting

16.10 - 17.00

Borrel

Foto van dagvoorzitter Desiree Hoving
Foto van dagvoorzitter Desiree Hoving

Keynote sprekers

De Keynote sprekers zijn Meryem El Bouyahyaoui en Ruben Terlou.

Keynote Meryem El Bouyahyaoui

Hoe we als bewuste IT-ers de wereld beter kunnen maken

Wat betekent bewust beheer, waarom is dit zo hard nodig en welke stappen moeten we als overheid zetten? Welke veranderingen hebben we als beheerders meegemaakt en waar willen we naar toe? Op deze en meer kwesties gaat Meryem El Bouyahyaoui in tijdens de eerste keynote van de dag.

De spreker
Meryem El Bouyahyaoui is CIO en Directeur Informatiemanagement bij het CIBG, een uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport die de gezondheidszorg ondersteunt. Meryem gelooft dat IT, mits goed gebruikt, de wereld inclusiever en duurzamer kan maken. Ze pleit voor bewuste IT-ontwikkeling en -beheer, zodat technologie in dienst staat van de mens en de mens niet in dienst staat van de beperkingen van technologie.

Beheer de Toekomst 2023 - Foto van keynote spreker Meryem El Bouyahyaoui
Foto van keynote spreker 1 Meryem El Bouyahyaoui

Keynote Ruben Terlou

In de tweede keynote van de dag neemt documentairemaker Ruben Terlou ons mee op reis in een persoonlijk verhaal over zijn carrière en interessante thema’s als de rol van technologie in China en de impact van systemen op mensen. Dat doet hij met als decor zijn foto’s – hij is ook fotograaf.

Wat is de relatie van China met technologie en welke oorzaken liggen daarachter? Het onderwerp speelt een niet te negeren rol, vertelt Ruben, in het land dat zich opwerpt als de leider van een nieuwe wereld en waar hij al twintig jaar komt.

Een paar dagen voor het event was hij nog in China en hij neemt ons mee in de nieuwste technologische ontwikkelingen aldaar. Waarom je niet meer cash kan betalen, hoe het zit met de Great Firewall en laatste AI-toepassingen bijvoorbeeld.

Op ooghoogte communiceren
Verder is hij van plan in zijn keynote te vertellen over zijn nieuwe serie die in oktober op tv is. Die gaat over de zorg, wat hij de spiegel van de maatschappij noemt, en de opnamen vonden onder andere plaats in Rusland, India, Mexico en Congo. De serie is, vindt hij, een mooi voorbeeld van hoe je verschillende ervaringen en talenten van jezelf kunt combineren: negen jaar eerder verliet hij de zorg om journalist te worden.

Ook gaat hij in op de manier hoe hij te werk gaat, hoe hij communiceert en mensen portretteert. Zijn beroep als journalist en fotograaf is eigenlijk niet zo anders als wat hij deed toen hij nog als arts werkte, vindt hij: nog steeds spreekt hij mensen in kwetsbare situaties, telkens gaat het over het leven. Dat doet hij het liefst op ooghoogte en hij probeert ondertussen zo veel mogelijk zijn oordeel uit te stellen.

De impact van systemen
Daarnaast zal hij een van de thema’s die vaak terugkomt in zijn programma’s bespreken: de impact van systemen. Of het nou politieke, culturele of technologische systemen zijn, ze hebben invloed op de keuzes die mensen hebben, hoe ze leven en zich gedragen, heeft hij gemerkt.

Dat sluit ook weer aan bij het thema van de dag: Beheer Bewust, Bewust Beheer. Want door bewust om te gaan met onze IT-systemen kunnen we een positieve impact maken.

Over Ruben Terlou
Na de middelbare school vertrok Ruben naar China om daar Chinees (Mandarijn) te leren en zich te bekwamen in de fotografie. Hij studeerde vervolgens Geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam en rondde dat cum laude af. Met de foto’s die in Afghanistan maakte, won hij prijzen in verschillende categorieën van de Zilveren Camera.

Hij deed een paar jaar onderzoek naar leukemie in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam en maakte een radicale carrièreswitch toen de VPRO hem in 2016 vroeg een reisprogramma over China te maken. Na deze eerste succesvolle serie, Langs de Oevers van de Yangtze, over de hedendaagse Chinese maatschappij, maakte hij nog twee series in China.

In het najaar komt zijn programma over de gezondheidszorg wereldwijd op tv en staat hij met Jelle Brandt Corstius in het theater.

Foto van keynote spreker 2 Ruben Terlou
Foto van keynote spreker 2 Ruben Terlou

Parallelsessies

Klik hier voor meer informatie over de parallelsessies.