Reacties van de deelnemers
Rozhan Shirakvand, product owner en functioneel beheerder bij de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens, Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
“Ik ben hier vandaag in de eerste plaats om te horen waar mijn collega’s mee bezig zijn. Een feeling krijgen van wat er speelt bij andere organisaties. Hoe ze dingen geregeld hebben en omgaan met uitdagingen. Bijvoorbeeld op het gebied van agile werken en de veranderende rollen en taken in ons vak. Ik hoop wat goede tips mee te nemen naar mijn eigen organisatie.
We hebben net het interactieve intermezzo gehad, waarbij we op een briefje moesten schrijven wat we het allerbelangrijkste van bewust beheren vinden. Zelf had ik ‘de visie van de beheerder’ opgeschreven. Ook op briefjes van anderen heb ik dat zien staan. Jammer genoeg heeft dat niet zo hoog gescoord. Het is goed om behoudend te zijn en continuïteit en stabiliteit waarborgen maar, zoals Meryem vanochtend in de keynote zei: we zijn niet meer alleen technische experts, maar ook strategen. We hebben een visie en kunnen meepraten en advies geven.
Goed op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen vind ik ook heel belangrijk. In mijn werk focus ik me op de vernieuwing of doorontwikkeling van producten en de afgelopen tijd de herbouw van mobiele apps. We lopen als overheid achter op het bedrijfsleven wat mobiele apps betreft, wat Meryem ook zei. Mobiele apps zijn er, maar krijgen nog niet genoeg aandacht.
Ik ga zo naar de parallelsessies XLA en Cryptografie. Daar heb ik me voor opgegeven omdat die me het meest aanspraken en het meest van toepassing zijn op dingen waar ik in mijn werk tegenaan loop.”
Aidarus Abdulkadir, planner bij het Ministerie van Defensie
“Een collega die eerder bij Beheer de Toekomst is geweest, vertelde me over dit event en het klonk heel interessant. Ik hoor vandaag graag meer over de ontwikkelingen op het gebied van AI.
Ik heb me opgegeven voor de parallelsessies Algoritmes en Duurzaamheid in de IT. Ik ben benieuwd hoe de overheid gebruik maakt van algoritmes en wil graag meer te weten komen over hoe we ons werk duurzamer kunnen maken. Bij het ministerie van Defensie en ook bij andere ministeries is een ontwikkeling op het gebied van duurzaamheid bezig. Duurzamer gebruik van spullen, materialen, applicaties en bijvoorbeeld werken in de cloud.
Vandaag ben ik er zeker ook bij om te netwerken: contacten leggen, vakgenoten ontmoeten en van elkaar leren. Ik hoor graag wat er bij hen in de organisatie speelt. Ik ben heel benieuwd naar deze dag.”
Arja Vrouwenvelder, informatiespecialist bij de Dienst Informatie en Archief van de Tweede Kamer
“Ik vind het belangrijk om te weten wat er speelt op ons vakgebied. Ons werk verandert natuurlijk in de loop der tijd. Het is goed om bij te blijven en te horen waar we naar toe gaan. Anders krijg je systemen die niet meer van deze tijd zijn. Vorig jaar was ik ook bij Beheer de Toekomst en dat was heel interessant.
Die top 10 die we net gemaakt hebben van zaken die we belangrijk vinden om bewuster te beheren vond ik heel interessant. Dat rondlopen vond iedereen heel leuk. Ik kreeg van de organisatie de uitnodiging om mee te denken over dit onderdeel en dat deed ik graag. Leuk om te horen wat anderen belangrijk vinden. Het was softer dan ik dacht. Van oorsprong ben ik heel technisch en ik zou zelf meer denken aan hoe je test en hoe je iets uitrolt, maar de onderwerpen die we bespraken zijn natuurlijk ook superbelangrijk. Goed om je daar bewust van te zijn. Inderdaad is er de laatste tijd wel wat meer aandacht voor die soft skills.
Ik ga zo meedoen aan de sessies Low Code, No Code en Cryptografie. Graag kom ik meer te weten over programmeren zonder code. Ik ben me bewust van de risico’s van cryptografie, dus ben benieuwd hoe het verder gaat met de ontwikkeling van die supercomputers. Hoe ga je nog tegen dat je cryptografie gekraakt wordt? We krijgen er hoe dan ook mee te maken.
Ik vind het ook leuk om vandaag wat mensen te ontmoeten, dus maak ik graag tussendoor even een praatje. Normaal spreek je niet zo vaak functioneel beheerders van andere organisaties.”
John Krijgsman, functioneel applicatiebeheerder bij de Kamer van Koophandel
“Het is goed om een aantal onderwerpen over bewuster beheren op een dag als dit even de revue te laten passeren. Het zijn misschien voor een groot deel inkoppers, maar wel heel goed om weer eens bij stil te staan. Dit soort zaken verwateren snel.
Ik breng graag een dagje met gelijkgestemden door. Sinds een jaar of tien valt de KvK onder de rijksoverheid en het is daarom interessant te horen waar andere overheidsorganisaties tegenaan lopen. Ik ben hier met een paar collega’s en het is ook leuk even met hen bij te praten, want we werken veel thuis en sommige van hen zie ik maar een paar keer per jaar. Via Teams is het toch anders.
Ik ga zo naar de sessie XLA, want daar willen mijn collega’s wat mee gaan doen. Dus wellicht kan ik punten uit de sessie meenemen in de discussie bij ons: meedenken over wat dit voor toegevoegde waarde voor onze organisatie kan zijn. Ook heb ik me voor de Low Code, No Code sessie opgegeven. Misschien kunnen wij daar ook wat mee. Coderen is voor mij wat ver van mijn bed, maar sommige van mijn collega’s zijn bezig met apps en ik zou er wel wat meer van willen weten.
Het is wel belangrijk om niet alleen lekker achterover te leunen bij die keynotes, maar om ook wat mee te nemen als je morgen weer naar kantoor gaat. Zelf vind ik ‘kennisdeling’ heel belangrijk bij bewuster beheren. Dat heb ik net voor de lunch ook op mijn briefje geschreven. Kennis delen met nieuwe collega’s in je team en op uniforme wijze communiceren.”
Sjoerd van Schoonhoven, informatiespecialist bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
“Ik was vorig jaar ook bij dit event en vond het heel inspirerend. Ik vind het leuk om te weten wat voor ontwikkelingen er zijn in mijn vakgebied. En om dan te kijken hoe ik dingen bij wijze van spreken direct bij het opstaan de volgende dag kan toepassen.
Ik was net bij de sessie over Duurzaamheid in de IT. De laatste tijd hoor je hier meer over. Het is een soort containerbegrip en niet iedereen geeft er dezelfde uitleg aan. Dus ik vond het interessant om te horen wat het nu precies is. Dan kan ik het anderen ook uitleggen. Het gaat bijvoorbeeld niet alleen over het milieu, ook over integriteit en HR en dat heeft ook weer invloed op elkaar.
Duurzaamheid is voor mij een belangrijk thema. Ik ben 29 jaar en het is duidelijk dat de wereld anders moet. In mijn werk komt het onderwerp wel eens terug, niet heel expliciet, maar het wordt belangrijker. Bijvoorbeeld bij de Archiefwet: wat doe je met documenten en dus data waar niets mee gebeurt?
Ik ben ook bij de sessie Visueel communiceren geweest. Ik notuleer veel en hou regelmatig presentaties. Tijdens de sessie hebben we een aantal simpele, maar originele basistechnieken geleerd waarmee je iets duidelijk kunt maken. Of waarmee je je publiek aan het denken kunt zetten. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, zeggen ze toch? We hebben een briefje met een heleboel containerbegrippen meegekregen: kleine tekeningentjes die ik wil gaan gebruiken.
Ik ben hier ook om bij te praten met collega’s en andere vakgenoten. Vorig jaar waren er in mijn herinnering meer deelnemers van het ministerie van IenW. Nu heb ik meer mensen van andere organisaties gesproken. Ik vind de speelse locatie van dit event, Museon, ook heel geslaagd. En ik ben heel benieuwd naar het verhaal van Ruben Terlou zo meteen, de laatste keynotespreker.”
Arjan van der Burg, senior adviseur bedrijfsvoering bij Organisatie en Personeel Rijk, Ministerie van Binnenlandse Zaken
“Zo’n dag als dit is toch even wat anders dan je dagelijks werk. Bewust beheren betekent volgens mij weten wat er gebeurt in de wereld om je heen in plaats van navelstaren met je eigen collega’s en binnen je eigen organisatie.
Veel van wat ik vandaag heb gehoord, wist ik al wel, maar vaak dacht ik: oh ja, daar moet ik nog wat mee. Het is jammer dat we hier vaak te weinig tijd voor hebben. Traditioneel staan we als ambtenaren natuurlijk ten dienste van de politiek. Iets meer tegengas geven is niet erg blijkt ook uit de Toeslagenaffaire. Ethiek vind ik heel belangrijk. Dat zou wel een verplicht introductievak mogen zijn als je gaat werken bij de rijksoverheid. We moeten ons goed bewust zijn waar we het voor doen en wat er allemaal fout kan gaan.
De keynotesprekers hadden leuke onderwerpen. Het verhaal van Ruben Terlou over de negatieve kanten van technologie in China vond ik heel boeiend. Ik zie zelf ook vaak beren op de weg en vond het daarom ook interessant om deel te nemen aan de sessie over Algoritmes.
Ik heb gekeken of mijn werkgever al in het Algoritmeregister staat en dat is niet geval, terwijl ik zeker weet dat we algoritmes gebruiken. Wij werken veel met persoonsgegevens, dus we moeten er goed over nadenken hoe we hiermee omgaan. Dit register is heel belangrijk en ik ga het zeker ter sprake brengen bij mijn collega’s. We moeten kijken of onze algoritmes mensenlevens raken en wat precies de criteria zijn om in het register te staan.
Dit soort events lenen zich er goed voor om te netwerken. Ik ben ook een paar oud-contacten tegengekomen. Dit is best een klein wereldje. We hebben een vacature in ons team, dus ik heb direct even rondgevraagd of iemand misschien een potentiële kandidaat weet. Het was ook interessant om te horen hoe collega’s tegen bepaalde onderwerpen aankijken. Dit evenement verbreedt je blik. Volgend jaar kom ik graag weer.”
Somara Henderson, functioneel beheerder bij Port of Rotterdam
“Ik hoop wat inzichten van anderen te krijgen hier. Tips en tricks die ik mee kan nemen. Ik werk nu ongeveer een jaar bij het Havenbedrijf en we zijn bezig het functioneel beheer anders in te richten. We willen dat er meer de focus op komt in plaats van het tussendoor te doen.
De eerste keynote van Meryem was heel interessant en die briefjes in de ochtend waarop je moest schrijven hoe je bewuster wil beheren vond ik ook ontzettend leuk. Ik vind dat wij als functioneel beheerders meer de regie moeten pakken vind ik, zoals Meryem ook zei. Dat probeer ik al wel: het heft in eigen handen nemen, veel meer advies geven. Meegenomen worden in veranderingen in plaats van als laatste geïnformeerd worden. Niet meer het idee van: als het zover is, horen we het wel.
Ik was bij de sessie Visueel communiceren en vond het een hele leuke workshop. Ik geef veel trainingen en presentaties, dus met die vormen en afbeeldingen kan ik wel wat, helemaal omdat ik best wel dyslectisch ben.
Ook de sessie Duurzaamheid in de IT was interessant. Ik hoorde veel dingen waarvan ik dacht: we zijn als Havenbedrijf op de goede weg. Zo zijn we bezig de vaartijd beter te berekenen, zodat schepen niet meer lang hoeven te wachten in de haven. Dat scheelt ook brandstof. En schepen kunnen gratis afval bij ons inleveren in plaats van het over boord te gooien.
Ik heb ook een aantal leuke gesprekken gehad vandaag. Het hele evenement was hartstikke goed geregeld, heel informatief en vol energie. De catering was ook heel goed. Ten slotte was het een geweldige verrassing dat Ruben Terlou hier een keynote kwam geven. Ik ben groot fan van hem, heb al zijn series gezien en kan uren naar hem luisteren. Al met al was het een geslaagde dag.”
Tekst door Thessa Lageman