Reacties van de deelnemers
Ling Ling Meurs-Liu, senior applicatiemanager bij de Kamer van Koophandel
“Het is goed om tijd te investeren in zo’n dag om wat van elkaar te leren en ervaringen uit te wisselen. Even te vragen aan collega’s van andere organisaties: hoe doen jullie dat? Misschien doen ze dingen anders, kunnen we onze processen wel simpeler maken. Ik heb al mensen van verschillende ministeries en onder andere de politie gesproken.
In de coronatijd heb ik eens met de online versie van dit event meegedaan. Ik sta altijd open voor nieuwe ideeën, doe graag inspiratie op. Ik was net bij de cybersecurity quiz. Veel informatie weten we al, maar het gaat om awareness creëren bij onze collega’s van de KvK. Voorbereid zijn op zaken als phishing. Wat doe je als je een verdacht mailtje krijgt?
Ik ga zo naar de parallelsessie Is de functioneel beheerder in de toekomst een AI-systeem? Ik vind het interessant om te horen hoe we om kunnen gaan met AI, waar we op moeten letten. Vanwege AI is niets meer wat het lijkt. Dan denk ik bijvoorbeeld aan nepnieuws. Dus moeten we alert zijn. Aan de andere kant kan AI ons werk efficiënter, makkelijker maken. Ik vraag me wel af: welke informatie deel je wel en welke niet, waar ligt de grens?
Ik ga ook naar de sessie Proces Mining: digitale broodkruimels verbinden voor betere processen. Daar heb ik ook mee te maken in mijn werk. Als je je inschrijft bij de Kamer van Koophandel moet je een aantal stappen doorlopen. Ik hoor graag of er betere manieren zijn om te monitoren als iets niet werkt, erachter komen waar dan het probleem precies ligt. Ik zou het volgend jaar interessant vinden om te horen over best practices, goede casussen van ministeries zodat we kunnen leren hoe zij het beheerwerk aanpassen.”
Giovanni Eersteling, afdelingshoofd Informatievoorziening beheer bij Rijkswaterstaat
“Ik ben hier vandaag vooral om contact te leggen met andere functioneel beheerders binnen het ministerie van IenW. We werken nauw samen, dus is het handig om op zo’n dag ideeën uit te wisselen. Over hoe we aankijken tegen nieuwe ontwikkelingen bijvoorbeeld. Ik vind het leuk om van elkaar te horen wat er allemaal mogelijk is. Wat voor AI-tooltjes anderen al met succes gebruiken, zodat wij niet opnieuw het wiel hoeven uit te vinden.
De eerste keynote van Remy Gieling over AI was heel goed: eerst een masterclass en daarna handige tips. Ik heb een aantal foto’s van zijn presentatie gemaakt – leuk om die tools eens te verkennen. Kijken in hoeverre die toepasbaar zijn in mijn eigen omgeving. Want dat er kansen liggen om het beheer eenvoudiger te maken is duidelijk. Google NotebookLM bijvoorbeeld, waarmee je snel de essentie uit een groot rapport kunt halen. Ik denk dat veel medewerkers daarvan kunnen profiteren, dat dit ons leven makkelijker gaat maken. Al scheelt het maar een half uurtje per dag.
Ik ga zo naar de sessie Kunstmatige intelligentie bij het opsporen van dreigingen in systemen. Ik ben benieuwd, want AI is nog volop in ontwikkeling. Dus ik hoop dat de spreker meer gaat vertellen over hoe AI onze rol, ons werk kan verlichten en dat hij ons handvatten geeft. We moeten er meer in investeren, want we lopen achter op de VS, zoals Remy ook zei. Wij doen als Rijksoverheid nog niet zoveel met AI. Laten we kijken wat ze binnen IenW en de rest van het rijk kunnen uitrollen. De dag is nog maar op de helft, maar ik vind dit event nu al geslaagd. Volgend jaar ben ik er weer.”
Marijn van der Velden, trainee, Guido Ververs, product owner en Margriet Hermans, applicatiecoördinator bij de servicedesk SSC-ICT van het ministerie van Binnenlandse Zaken
Guido: “Samen met mijn collega’s sta ik bij de stand met demo over het Robotic Process Automation (RPA) platform. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is onze eerste klant. We gaan de RPA-werkplekken straks ook aan andere klanten aanbieden. Robin Hofman van het ministerie van IenW heeft ons uitgenodigd voor het event.
De keynote over AI vond ik heel leuk. AI heeft veel raakvlakken met RPA. Dat draait om het uitbesteden van vervelende repeterende werkzaamheden aan een robotmedewerker. Het bestaat al langer, maar de behoefte neemt toe. Het scheelt tijd en wordt gezien als een van de oplossingen voor de vergrijzingsgolf. Aanpassingen maken in systemen kost veel tijd en RPA kan zorgen voor een snellere, meer wendbare overheid.
Mijn collega’s en ik gaan zo naar de sessies Is de functioneel beheerder in de toekomst een AI-systeem? en Proces Mining: digitale broodkruimels verbinden voor betere processen. Ik heb voor die sessies gekozen vanwege de raakvlakken met RPA. Ik ben benieuwd wat er mogelijk is in de toekomst. Misschien zou het leuk zijn als er volgend jaar meer stands met demo’s komen op dit evenement. Ook zou de doelgroep misschien breder kunnen: niet alleen gericht op functioneel beheerders, maar ook technisch beheerders. Onze rol is niet altijd zwart-wit.”
Marijn: “Het leek me wel leuk om mee te gaan naar dit event en het Louwman museum is een mooie locatie. Ik heb technische informatica gestudeerd en ben in september gestart als trainee bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het zou kunnen dat ik functioneel beheerder bij het Rijk word, maar ik weet het nog niet zeker. De vragen bij de cybersecurity quiz daarnet waren voor mij wel inkoppertjes, maar dat geldt natuurlijk niet voor iedereen. Ik heb bij de keynote van Remy Gieling een paar tools genoteerd die ik nog niet kende, zoals Perplexity.ai. Ik vond het interessant om te horen dat Remy en zijn collega’s een aantal van die tools al veel gebruiken op kantoor.”
Margriet: “Net als mijn collega’s ben ik voor het eerst op dit event en vind het heel leuk en leerzaam. Ik ga het zeker aanraden bij de beheerders in ons team. Ik volg intern trainingen over AI en zit ook bij het AI-gilde van het ministerie, dus ik weet er al wat vanaf.
We gaan zo naar de parallelsessies. Ik ben benieuwd om meer te weten te komen over welke taken erbij komen en welke vervallen. Hoe kunnen we onze functioneel beheerders begeleiden naar de toekomst, welke trainingen en cursussen hebben ze nodig?
Heel goed zo’n event om beheerders in het zonnetje te zetten, vind ik. Laten zien hoe belangrijk het werk is dat ze doen. Ze werken achter de schermen, maar zijn een belangrijke schakel voor het werk van de rest van de rijksambtenaren.”
Joop ter Wal, operationeel security officer bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
“Het is belangrijk om regelmatig samen te komen, want we lopen achter. Techniek gaat sneller dan de mens. Ik ben mee met een paar collega’s die hier ook zijn. Tot nu toe heb ik geen spijt. Het is goed om vakgenoten te spreken, een soort speeddaten. Zo’n event moet je er gewoon in houden.
Ik ben net naar de parallelsessies Miauw: de APK-keuring van je software of netwerkomgeving geweest. In mijn werk doen wij ook pentesten, dus de sessie sloot goed aan bij mijn vakgebied. De methodiek waar we over hoorden is zeker ook interessant voor ons. Brenno de Winter, die de workshop gaf, ken ik vanuit de ethische hackers community. We zijn verbonden op LinkedIn – leuk om hem in het echt te ontmoeten hier. Ik geef ook les op middelbare scholen over de positieve kant van hacken: op zoek gaan naar kwetsbaarheden in systemen.
Daarna ben ik naar de sessie Kunstmatige intelligentie bij het opsporen van dreigingen in systemen geweest. Ik maak persoonlijk ook gebruik van AI en ben altijd nieuwsgierig of ik nog wat kan leren daarover. Ik combineer graag verschillende aanbieders zodat je meerdere antwoorden krijgt. ChatGPT en Claude bijvoorbeeld. Een tip voor de volgende keer? Ik hou zelf van hands-on dingen doen en veel interactie.”
Carla Fabritius, functioneel beheerder bij het CIBG van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
“Ik ben met mijn collega mee die al een paar keer op dit event is geweest. Zij was er enthousiast over, dus wilde ik er wel een dag voor uittrekken. Ik heb meegedaan aan de sessie Circulaire Escape Room: kan jij ontsnappen?. Dat was weer eens wat anders dan zitten en luisteren. Uiteindelijk ben ik ontsnapt ja. Het ging over duurzaamheid, de invloed van software en hardware op het milieu. We staan niet genoeg stil bij de hoeveelheid energie die dat kost. Dus ik was wel nieuwsgierig om daar meer over te weten te komen.
Ook was ik bij Kunstmatige intelligentie bij het opsporen van dreigingen in systemen. Dat was ook goed om over te horen. Wij werken met het BIG-register voor zorgverleners, dus met persoonsgegevens en zouden niet willen dat die gehackt worden. Ik vind het best eng om te horen wat er allemaal op ons af komt wat AI betreft. Hoe gaan we daar als maatschappij mee om? Het energieverbruik, maar ook de werkgelegenheid. Want als AI het overneemt, kunnen er misschien honderden medewerkers uit en dan?
Ik vond het een leuke dag. Ik heb veel mensen gezien en gesproken, van andere ministeries en organisaties. Ik heb een aantal goede gesprekken gevoerd, deels vakinhoudelijk. Waar werk je en wat doe je? Ik sprak net iemand die toevallig met hetzelfde systeem heeft gewerkt als ik. Als het even kan, hoop ik hier volgend jaar weer te zijn.”
Thomas van den Berg en Lars Prent, beide functioneel beheerder bij de Tweede Kamer
Thomas: “Mijn collega en ik zijn nog maar twee weken in dienst en dit event was een mooie introductie. Het klonk interessant en het was ook interessant. Ik heb een hoop nieuwe indrukken opgedaan. Kunstmatige intelligentie kwam in elke sessie terug. Het gaat ons werk in positieve zin veranderen. Werkzaamheden waar we nu onnodig veel tijd aan kwijt zijn, hoef je straks misschien niet meer te doen en dan kun je je tijd besteden aan interessanter werk. Goed om hiervan op de hoogte te zijn dus. Google NotebookLM om de belangrijkste conclusies uit een document te halen vond ik een goede tip bijvoorbeeld. Je kan er dan zelfs een korte podcast van laten maken.
We waren bij de sessies Testen met synthetische in plaats van echte data en Is de functioneel beheerder in de toekomst een AI-systeem?. In mijn vorige werk heb ik veel met testen gewerkt. We maakten software voor HR- en salarisgegevens, dus in zo’n geval zouden synthetische data handig zijn. Ik had er nog niet eerder over gehoord. De tweede sessie was heel interactief en met humor. Dat houd je betrokken. We kregen vragen en moesten dan een bepaalde kleur kaartje omhoog houden als antwoord.”
Lars: “Eigenlijk vond ik bijna alles interessant vandaag. Veel was nieuw voor mij. Synthetische data bijvoorbeeld, dat ging aardig de diepte in. Ook de sessie over wat AI voor ons vak gaat betekenen was boeiend. De spreker nam ons echt mee in haar verhaal. Ik ben benieuwd hoe AI zich verder gaat ontwikkelen in ons vakgebied. Ik heb ook een aantal tips uit de eerste keynote genoteerd. Perplexity klonk bijvoorbeeld interessant, voor als je een bepaald restaurant zoekt of zelfs om een hele vakantie te plannen. Empathie.ai lijkt me ook heel handig. Ik ben zelf nogal dyslectisch en heb moeite met e-mails.
Ik vond het ook interessant om te horen over de misleidende grafieken in de keynote van Ionica Smeets. Ik heb daar nooit bij stilgestaan, voortaan ga ik daar beter op letten. Zij vertelde ook heel leuk. Ik heb vandaag geen een keer op mijn horloge gekeken. Het bleef interessant en dat is knap. Ik heb ook nog een rondje door het museum gelopen en ondertussen een praatje gemaakt met wat mensen van andere organisaties. Deze dag was kortom zeker voor herhaling vatbaar, dus ik ga ervanuit dat ik er volgend jaar weer ben.”
Tekst: Thessa Lageman, tekstbureau Onder Woorden.
Foto’s: Eelkje Colmjon.