Verslag event 2024

  • Wie ben je, wat doe je?
  • Wat hoop je vandaag te leren?
  • Kijk je positief of sceptisch aan tegen (AI) technologie?

Deze vragen staan te lezen op het scherm van de Theaterzaal. Medewerkers van verschillende ministeries en andere rijksoverheid- en semi-overheidsinstellingen zijn vandaag gekomen naar de vijfde editie van het event Beheer de Toekomst in het Louwman museum aan de rand van Den Haag.

Dagvoorzitter Remy Gieling vraagt de deelnemers om in een minuutje tijd even kennis te maken met hun buurvrouw of buurman in de rode, zachte stoelen naast zich door bovenstaande vragen te beantwoorden.

Dagvoorzitter en keynote spreker Remy Gieling in de Theaterzaal van het Louwman Museum
Beeld: ©Beheer de Toekomst
Dagvoorzitter en keynote spreker Remy Gieling in de Theaterzaal van het Louwman Museum

Beheerders in het zonnetje

“Wie is hier voor de eerste keer?” Marisca Steur, manager Exploitatie van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, staat op het podium. Een aantal handen gaan omhoog. “Wie voor de tweede, derde, vierde of zelfs vijfde keer?” Enkele aanwezigen hebben alle edities van dit event meegemaakt.

“Vandaag doen we inspiratie op, leren we nieuwe dingen en kunnen we netwerken,” zegt Mariska. “En op deze dag zetten we ook alle beheerders in het zonnetje. Want jullie staan altijd klaar om problemen op te lossen.”

Mariska Steur van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat verwelkomt de deelnemers
Beeld: ©Beheer de Toekomst
Mariska Steur van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat verwelkomt de deelnemers

AI voorbij de hype

Als expert op het gebied van kunstmatige intelligentie geeft dagvoorzitter Remy ook een keynote over dit onderwerp. Hij is net terug van een reis door Silicon Valley en deelt de laatste nieuwtjes vanuit de bakermat van AI, zijn visie op deze technologie en de zorgen die erover bestaan. En tot slot een aantal tips voor tools om mee te experimenteren. Zijn advies: “Droom groot, maar begin klein.”

Lees hier het verslag van zijn keynote ‘AI voorbij de hype: what’s next?’.

Deelnemer maakt foto van presentatie van parallelsessie ‘Is de functioneel beheerder in de toekomst een AI-systeem?
Beeld: ©Beheer de Toekomst
Deelnemer maakt foto van presentatie van parallelsessie ‘Is de functioneel beheerder in de toekomst een AI-systeem?

Cybersecurity intermezzo

  • Je ontvangt een e-mailbericht, maar vertrouwt het niet helemaal, wat doe je?
  • Een security patch moet je altijd direct installeren.


Deze en meer vragen en stellingen verschijnen op het scherm boven het podium. Na een korte koffie- en theepauze is het tijd voor het interactieve intermezzo, wervelend gepresenteerd door Sanjay Misri, adviseur Informatiebeveiliging bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Oktober is maand van de cybersecurity awareness en dit is dan ook het onderwerp van de quiz. “Er gebeurt zoveel op dit gebied,” zegt Sanjay, “je moet contant bijleren.”

Antwoord A is als eerste de handen omhoog en antwoord B als tweede. De antwoorden van het publiek variëren, maar er is er maar één goed. “Waarom heb je gekozen voor dit antwoord?” vraagt Sanjay en hij gooit de oranje ‘catch box’, een zachte kubus waar een microfoon in zit, naar één van de deelnemers.

Welk wachtwoord is sterker?

A: 8 tekens bestaande uit hoofdletters, cijfers en speciale tekens.

B: 16 kleine letters.

De meeste mensen denken antwoord A, maar zo’n wachtwoord blijkt vele malen sneller te kraken (namelijk in 5 minuten). “Verzin een wachtwoordzin,” tipt Sanjay.

Sanjay Misri verzorgt het intermezzo: vragen en stelling over cybersecurity
Sanjay Misri stelt verzorgt het intermezzo: vragen en stelling over cybersecurity
Afbeelding met matrix om wachtwoorden te verzinnen
Afbeelding met matrix om wachtwoorden te verzinnen

Ontmoeten, lunchen en museumbezoek

Dan is het tijd om naar de imposante Great Hall te gaan met het hoge plafond en aan weerszijden bijzondere auto’s. Daar staat de lunch klaar – allerlei soorten broodjes, fruit en wat te drinken – kun je vakgenoten ontmoeten of gewoon even bijpraten.

Ook is er gelegenheid om een deel van het museum te bezoeken. Het geeft een beeld van wat de automobielindustrie sinds 1887 heeft voortgebracht: er is een collectie van bijzondere antieke en klassieke auto’s en daarnaast onder andere een nagebouwd marktplein met historische winkels en autogerelateerde schilderkunst, illustraties, affiches, sculpturen en trofeeën.

Laat het aan de robot over

In het café in de Great Hall staat ook een stand over Robotic Process Automation (RPA). Het SSC-ICT RPA Shared platform is een initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties en biedt onder andere RPA-werkplekken. Drie collega’s van dit ministerie zijn aanwezig en vertellen er enthousiast over (zie de Reacties van deelnemers onderaan dit verslag).

De eerste klant van het platform is het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Robin Hofman, RPA developer binnen het ministerie, staat ook bij de stand om uit te leggen wat ze hiermee doen. “Deze oplossing kan repeterende werkzaamheden van medewerkers overnemen,” vat hij samen. Hij noemt taken als het uploaden van facturen, het ophalen van e-mails en opslaan van bijlagen. “Dan kunnen wij ons concentreren op activiteiten die waarde toevoegen.”

Meer weten over het RPA-platform en dienstverlening?

Mail naar guido.ververs@minbzk.nl of margroet.hermans@minbzk.nl

Meer informatie over de inzet van RPA of heb je ideeën voor een RPA-robot?

Mail naar postbusrobotisering@minienw.nl

Bijleren tijdens de parallelsessies

Na de pauze beginnen de zes parallelsessies in de verschillende zalen van het museum. Elke deelnemer kon zich voor twee sessies inschrijven om nieuwe kennis op te doen.

Zo kun je er tijdens een van de sessies achterkomen wat synthetische of kunstmatig gegenereerde data zijn en waarom je daar beter mee kunt testen dan met echte data van personen. In een andere sessie wordt je bijgepraat over proces mining: hoe je digitale broodkruimels verbindt en analyseert voor betere processen.

Gaat AI ons vervangen?

Denken jullie dat AI je werk gaat raken?” vraagt Lilian Haak van de Politie in een van de sessies. Door een rood, groen of blauw bordje omhoog te houden kun je ‘Jazeker’, ‘Beperkt’ of ‘Minimaal’ antwoorden.

Veel deelnemers willen graag antwoord op de vraag of de functioneel beheerder in de toekomst een AI-systeem is (de naam van haar sessie). Nee, maar je moet je wel goed voorbereiden. En ook willen veel beheerders weten hoe kunstmatige intelligentie kan helpen bij het opsporen van dreigingen in systemen is. Daar gaat een andere sessie over en dat kan met behulp van threat intelligence en machine learning technieken bijvoorbeeld.

Ook boeiend is het initiatief Miauw, de nieuwe APK-keuring van je software of netwerkomgeving. En voor wie meer zin heeft om in actie te komen is er de Circulaire Escape Room, waar je puzzels en raadsels kan oplossen en wat kan leren over duurzamer met IT omgaan (want dat verbruikt al meer CO2 dan de luchtvaart).

Misleidende getallen en grafieken

“Wij geven alleen de cijfers, hoor je vaak. Maar je selectie is niet neutraal en bepaalt het beeld dat je schetst.” Na een korte koffie- en theepauze is iedereen teruggekeerd naar het theater voor de afsluitende keynote.

Aan het woord is Ionica Smeets, hoogleraar science communication aan de Universiteit Leiden, wiskundige, televisiepresentator en columnist van De Volkskrant (vroeger: De Wiskundemeisjes). Ze vertelt ons hoe we beter kunnen communiceren over getallen en hoe we voorkomen dat we misleid worden door grafieken (of dat zelf doen).

Lees hier het verslag van haar keynote ‘Misleidende grafieken en goed communiceren over cijfers’.

Functioneel beheerderslied

“Een leuke, inspirerende dag,” antwoord iemand in het publiek als antwoord op de vraag van Marisca Steur van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hoe de deelnemers de dag hebben ervaren. “Ik zie allemaal lachende, blije gezichten,” zegt ze. “Wat fijn dat we elkaar ontmoet hebben hier en weer zoveel geleerd hebben.”

De rol van functioneel beheerders wordt alleen maar groter de komende tijd, denkt Remy, de dagvoorzitter. “Als je van complexiteit houdt, ga je een ontzettend leuke tijd tegemoet.”

Inspiratie vloeit als een rivier
Beheer de toekomst zonder fear

Afsluitend zet Remy een swingend, door AI-gegenereerd liedje over functioneel beheerders aan, dat hij in een minuut door het programma Suno liet maken.

Reacties van deelnemers

Tijdens de borrel in de Great Hall praten de functioneel beheerders nog even na. Het was weer de moeite waard, zeggen ze. De tips van Remy voor AI-tools zijn veel deelnemers van plan om uit te gaan proberen.  “Zullen we anders nog even een bakkie doen van de week?” vraagt iemand aan een andere deelnemer voordat hij zijn jas aantrekt en op de fiets naar huis stapt.

Lees hier de reacties van deelnemers.

De imposante Great Hall van het Louwman Museum
Beeld: ©IenW FIB
De imposante Great Hall van het Louwman Museum

Beheer de Toekomst 2025

In oktober volgend jaar vindt de zesde editie van Beheer de Toekomst plaats. Wij hebben er nu al zin in. Jij ook? Geef je nu alvast op door te mailen naar BeheerdeToekomst@minienw.nl

Heb je tops of tips, aanbevelingen of ideeën voor ons als organisatie voor de volgende keer? Scan de QR-code hieronder en vul het formulier in.

QR code van formulier om ideeën te delen Beheer de Toekomst
Beeld: ©Beheer de Toekomst
QR code van formulier om ideeën te delen Beheer de Toekomst

Tekst: Thessa Lageman, tekstbureau Onder Woorden.

Foto’s: Eelkje Colmjon.