Keynote Remy Gieling

AI voorbij de hype: what’s next?

Kunstmatige intelligentie: de laatste nieuwtjes uit Silicon Valley, de voor-en nadelen – en tips voor tools om mee te experimenteren. Als AI-expert verzorgt dagvoorzitter Remy ook een keynote. “AI is als term overhyped, maar als technologie onderbenut.” 

Remy Gieling is net terug van een ‘AI-safari’ door Silicon Valley. Jaarlijks maakt hij een reis met een groep ondernemers, investeerders en CEO’s om een aantal technologiebedrijven in dit deel van Californië te bezoeken. Ze bezochten onder andere Nvidia, Salesforce en Oracle en in eerdere jaren bijvoorbeeld OpenAI en Google.

Het viel hem op hoe zeer Europa achterloopt op de VS. “We zitten hier echt nog in het beginstadium. We moeten uit de praatmodus komen en in de bouwmodus gaan,” vindt hij. Want, zegt hij: “Met AI-toepassingen kun je tijd en geld besparen, bijvoorbeeld ook bij het onderhouden van software.” Hij citeert Sam Altman, de CEO van OpenAI: “The age of intelligence is about to embark.”

We zien een filmpje van Remy die in een zelfrijdende taxi rijdt (robotaxi) en robots op straat die pizza’s en hamburgers bezorgen (Serve Robotics). De VS en China spenderen miljarden aan de ontwikkeling van dit soort ‘humanoid robots’, vertelt hij en we zien een robot achter een bar een drankje serveren en aan het werk in een fabriek.

Keynote spreker Remy Gieling
Beeld: ©Beheer de Toekomst
Keynote spreker Remy Gieling

De mensheid uitroeien

Remy is duidelijk heel enthousiast over AI, maar benoemt in zijn keynote ook de zorgen die veel mensen hebben over deze nieuwe technologie. Het risico op desinformatie of nepnieuws bijvoorbeeld, schending van de privacy en natuurlijk de grote hoeveelheid energie die AI nodig heeft. Daarnaast: het verlies van banen en misschien wel uiteindelijk een losgeslagen superintelligentie.

In Silicon Valley bezocht hij het Center for AI Safety. Dat bleek, anders dan hij had verwacht een heel klein bureautje, bemand door twee twintigers. “De gevaren of nadelen van AI zijn duidelijk geen thema in de VS.” De Brits-Canadese psycholoog, computerwetenschapper en ‘Godfather of AI’ Geoffrey Hinton denkt daar anders. In een interview beantwoordt hij de vraag: Hoe groot is de kans dat AI de mensheid uitroeit? met: “It’s not inconceivable.”

Keynote spreker Beheer de Toekomst Remy Gieling
Keynote spreker Remy Gieling

Dromen realiseren

Vervolgens zien we een stukje van een Ted Talk met Garry Kasparov, de schaakgrootmeester. Hij verloor in 1997 van de computer en was daarmee een van de eersten die door AI overbodig werd gemaakt, vertelt Remy. “Jarenlang was hij daar heel boos over, totdat hij inzag dat hij niet overbodig was, omdat wij als mensen dingen kunnen die computers niet kunnen. Ergens gepassioneerd voor zijn bijvoorbeeld, begrip hebben of een doel. “Don’t fear intelligent machines,” zegt Kasparov. “Werk met ze samen zodat we onze grootste dromen kunnen realiseren.”

AI-tips van Remy

Inmiddels bestaan er zo’n 19.500 duizend AI-tools, vertelt Remy ons. Hij toont een lijstje van de meest populaire. “Ga ermee experimenteren,” is zijn advies. “Probeer het uit en kijk of ze handig kunnen zijn voor jou.” Hij sluit af met de woorden: “Droom groot, maar begin klein.”

AI-tips van Remy
Beeld: ©Remy Gieling
AI-tips van Remy Gieling

Voor zoekvragen met antwoorden in menselijke taal, inclusief bronvermelding.

Hiermee haal je snel de essentie uit een rapport, boek of andere lange tekst, desgewenst in de vorm van een korte podcast.

Om handige afbeeldingen van teksten te maken.

Om afbeeldingen en kunstwerken mee te maken.

Hiermee kun je grappige dingen met foto’s doen, zoals iets of iemand laten smelten, opvouwen of laten verdwijnen.

Voor als je een spreker in een video het verhaal bijvoorbeeld ook in het Chinees, Arabisch of een andere taal wil laten vertellen.

Als je wel wat hulp kunt gebruiken bij het op een empathische manier beantwoorden van een mailtje. Ontwikkeld door Remy en zijn collega’s.

Remy Gieling is techwatcher, spreker en trainer over AI en ChatGPT. Hij geeft lezingen over deze onderwerpen en schreef er verschillende boeken over (laatste boek: Handboek AI Strategie). Verder is hij presentator van het programma Cybersessies op RTLZ en vaak te gast op tv, radio en in podcasts. Remy studeerde journalistiek, werkt als docent aan de Nyenrode Business Universiteit en is medeoprichter van de bedrijven ai.nl en The Automation Group.

Tekst: Thessa Lageman, tekstbureau Onder Woorden.

Foto’s: Eelkje Colmjon.